Energetikai tanúsítvány 2016. január 1-től

2016. január 1-től több fontos változás fog életbe lépni az energetikai tanúsítás rendszerében. A változástatás célja, hogy az új minőségi osztályok szerinti besorolásokkal egyértelműbb, jövőbemutatóbb tájékoztatást kapunk az épület energetikai állapotáról. 

Minden Európai Uniós tagállamnak, köztük Magyarországnak is meg kell felelnie azon szabályozásnak, miszerint 2020 december 31. után már csak közel nulla energia energiaigényű épületet lehet építeni. A szabályozás miatt 2016. január 1-től több jogszabály módosul, köztük az épületek energetikai tanúsításáról szóló 176/2008. (VI. 30.) Korm. rendelet, valamint az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló 7/2006. (V.24.) TNM rendelet. Az új minőségi osztályba sorolás nem jelenti a már meglévő energetikai tanúsítványok érvényességének megszűnését. A rendelet szerint 2016. január 1-től Országos Építésügyi Nyilvántartás üzemeltetője adott algoritmus szerint elvégzi a meglévő tanúsítványok új minőségi osztályba sorolását, melyről egy összefoglaló pótlapot állít ki.Néhány hasznos információ a változásokról:   – 2016 előtt kiállított energetikai tanúsítványokat a nyilvántartási rendszer automatikusan átváltja az új rendszerbe annak érdekében, hogy azok továbbra is használhatóak legyenek.  Pótlap igénylése szükséges a régi tanúsítványhoz, hogy az továbbra is érvényes maradjon.- Az új jogszabály lehetővé teszi bizonyos társasházak részére a mérés alapú energiatanúsítványt. Jellemzően 2000 előtt épült, és azóta felújítatlan épületek ilyenek. Ebben az esetben a tanúsítvány 10 év helyett csak 3 évig érvényes, viszont az összes lakás eladásához, vagy bérbeadásához felhasználható. – Bérbeadásnál minden esetben szükséges az energiatanúsítvány kiállítása. (Társasházi lakások esetén eddig nem kellett, csak külön álló épületekre). – Eddig egy betűjellel jellemezték az épület vagy épületrész besorolását. 2016-tól viszont két betűs lesz a rendszer. Az előző betűket duplázzák, valamint két új kategória is bekerült („AA++” és „JJ”):

– Fontos változás, hogy „BB” vagy annál jobb kategória csak abban az esetben adható, ha 25 %-ban megújuló energiákat is hasznosít az épület. Társasházi lakás esetén csak akkor, ha a teljes épület besorolása is eléri ezt az értéket. – Az épület rendeltetése alapján 2 új kategória került beépítésre: „Kereskedelmi” és „Előadóterem, kiállítóterem”. – Az energetikai tanúsítványnak tartalmazni kell az épület építési évét, 1 db fotót az épületről és a műemléki védettségről információt. – Az energiatanúsítvány kiállítása 3 féle módszerrel történhet: – Teljes épület, számítással                                                                                                   – Épületrész, számítással                                                                                                                                      – Teljes épület, méréssel – Új követelmény érték szerinti százalékos viszony: 


A tulajdonos, vagy a tanúsítvány eredeti megrendelője 2016. március 1-től kérheti az összefoglaló pótlap kiállítását díjmentesen, elektronikusan az Építésügyi Dokumentációs és Információs Központ, valamint az Országos Építésügyi Nyilvántartásról szóló kormányrendeletben foglaltak szerint. A kiállított pótlap az eredeti tanúsítvánnyal együtt érvényes.Az automatikus átváltás nem vonatkozik a BB vagy annál nagyobb hatékonyságú épületekre, mivel ezen besorolások az eddig megszokottakon felül új előírásoknak is meg kell feleljen. Az automatikus átváltás következtében épület CC-nél magasabb besorolást nem fog kapni. A CC-nél korszerűbb épületek csak akkor kaphatnak jobb besorolást, ha 2016. január 1. után kérjük az újratanúsítást.

Meddig érvényes az energetikai tanúsítvány?A tanúsítvány tíz évig érvényes. A tanúsító az általa készített tanúsítványt, valamint az azt alátámasztó dokumentációt (számítást) a megbízónak történő átadástól számított 10 évig megőrzi. Ha a tanúsítvány hatálya alatt az épületre irányadó jogszabályban meghatározott követelményérték megváltozik, az épület energetikai minőségi osztályba sorolását ismételten el kell végezni. 
Mikor kötelező elkészíteni az energitatanúsítványt?
Új épületek építésekor,  meglévő épület eladásakor, illetve tartós bérbeadásakor kötelező elkészíttetni.Új épületek: A Kormányrendelet értelmében új épület építésekor minden esetben kötelező a tanúsítvány elkészíttetése. A tanúsítvány elkészíttetéséről az építtetőnek kell gondoskodnia, legkésőbb a használatba vételi engedély kiadását követő 90 napon belül. Meglévő épületek: 2012. január 1-jétől a meglévő épületek eladásakor és ingatlan egy éven túli bérbeadásakor kell tanúsítványt készíttetni. 2012. június 1-jétől 2015. december 31-ig csak akkor kötelező új bérleti szerződésnél az energiatanúsítvány, ha a bérleti szerződés egy teljes épületre szól. Ekkor, valamint minden értékesítést megelőzően már a hirdetésnél is fel kell tüntetni az épület energetikai besorolását.
Meglévő épület vagy önálló rendeltetési egység eladásáról vagy bérbeadásáról készült szerződésnek tartalmaznia kell:- azt, hogy e rendelet rendelkezései szerint kell-e tanúsítványt készíteni (azaz az ingatlan nem tartozik a rendeletben felsorolt kivételek közé)- a vevő vagy bérlő nyilatkozatát arról, hogy a tanúsítványt vagy annak másolatát az eladótól vagy a bérbeadótól átvette, az energetikai tanúsítvány egyedi azonosító kódját.
Mikor nem kell megrendelni az energetikai tanúsítványt?
– az 50 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű épületekre,– az évente 4 hónapnál rövidebb használatra szánt épületre,– a legfeljebb 2 évi használatra tervezett épületre,– a hitéleti rendeltetésű épületre,– a jogszabállyal védetté nyilvánított épületre, valamint a jogszabállyal védetté nyilvánított (műemlékileg védett, helyi építészeti értékvédelemben részesült) területen lévő épületre,– mezőgazdasági rendeltetésű épületre,– azokra az épületekre, amelyek esetében a technológiából származó belső hőnyereség  a rendeltetésszerű használat időtartama alatt nagyobb, mint 20 W=nméter, vagy a fűtési idényben több mint hússzoros légcsere szükséges, illetve alakul ki,– a műhely rendeltetésű épületre,– a levegővel felfújt, vagy feszített – huzamos emberi tartózkodás célját szolgáló – sátorszerkezetekre,– a használatba vételi engedélyt (bejelentést) megelőző tulajdon-átruházás esetén,– ha ugyanabban az ingatlanban résztulajdonnal rendelkező tulajdonos szerez ellenérték fejében további tulajdonrészt,– a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló 2011. évi  CLXX. törvény hatálya alá tartozó tulajdonosváltás és bérbeadás esetén.